четвъртък, 5 ноември 2009 г.

Издирват братя, избягали от дом за сираци




ОДМВР- Монтана издирва 14-годишният Радослав Борисов и 17-годишният Георги Иванов.

Двамата братя напуснали Дома за деца, лишени от родителска грижа "Люба Тенева" в гр. Берковица на 27 октомври и оттогава са в неизвестност.

Момчета са склонни към водене на скитнически живот и извършване на дребни престъпления за набавяне на парични средства, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Радослав е висок около 170 см, прегърбен, с гъста права коса и кафяви очи. Брат му - Георги е високо около 170 см, с гъста права коса и кафяви очи.

Умоляват се всички, които могат да дадат информация за момчетата, да се обадят на тел. 166 или в най-близкото районно управление на МВР.

Борисов към ДАНС: Да ви има, или да ви няма


„И ние политиците, и вие от ДАНС трябва да направим всичко възможно да изчистим името на ДАНС и името на държавата - двете неща в момента вървят заедно."
Това заяви премиерът Бойко Борисов пред ръководството на агенцията, главния прокурор, вътрешния министър и депутати.

Борисов напомни, че в другите държави разузнавателните и контраразузнавателните централи всеки ден информират важните лидери какво става в Европа.

„Като прочете три пъти: България - скандал, България- скандал, България -скандал, той спира да чете вече.
Това не е надеждно за него и поставя резолюция: разширявайте информацията и внимавайте с тях, подчерта премиерът и предупреди представителите на ДАНС:
„Ако искате да продължаваме да си го причиняваме, ще стане логичен въпросът да ви има, или да ви няма."

Темата ДАНС е най-въртяната в първите 100 дни на правителството и от там идва въпросът да я има, или да я няма, поясни по-късно Бойко Борисов.

На служителите на ДАНС премиерът препоръча като пишат справки и подават сигнали да внимават какво пише в тях, годни ли са за повдигане на обвинения, набеждават ли или стават инструмент за рекет.

„Защо я има ДАНС, тя или е служба, в която се обядва с журналисти и политици, или е служба, която се бори с корупцията по високите етажи на властта", добави премиерът.

Според Борисов на служителите на ДАНС може да се гласува вот на доверие. Той изрази и подкрепа за набелязаните законодателни промени.

Премиерът е на мнение, че обслужващият персонал в ДАНС, който е към 50 %, трябва да стане не повече от 15 - 20 %.
По думите му парите за ДАНС не са малко - 98 млн. лв., и повече няма.

Той упрекна служителите на агенцията за някои от налагащите се разходи на правителството.
Къде бяхте когато не платиха 132 млн. лв. за ланския сняг. Не е ли това заплаха за националната сигурност, правителството и новия бюджет.
Къде ви е справката да алармирате бившия премиер, че от това, че не плаща, догодина ще задължи бюджета."

Премиерът подчерта, че 92% от предвидените 96 млн. лв. за ДАНС са за заплати и изрази недоволство, че за три месеца служители на ДАНС генерират само скандали.
„И ще видим от всичките справки главният прокурор колко обвинения ще повдигне." добави Борисов.

Той се накара на служителите и за допуснатите побоища по канцелариите, както и за това, че са си мълчали.

Премиерът подчерта, че щетите и последиците от изтичането на класифицирана информация са изключително тежки.

"Всички скандали се въртят около бивши служители на Държавна сигурност и Шесто управление - 20 години след промените", изтъкна още Борисов и препоръча тези хора да се пенсионират.

На кръглата маса, организирана от парламентарната комисия за контрол на ДАНС, шефът на агенцията Цветлин Йовчев представи новата концепция и набелязаните законодателни и организационни промени за агенцията.

Те предвиждат намаляване броя на управленските нива, съкращаване на времето за движение на информацията, съкращаване на общата администрация, избягване на паралелната работа, подобряване на координацията и взаимодействието, ефективността на контрола, въвеждане на диференцирано заплащане според квалификацията опита и приноса в операциите.

Промените в законодателството ще донесат стабилност на сектора, изтъкна от своя страна вътрешният министър Цветан Цветанов.

Главният прокурор Борис Велчев препоръча промените в ДАНС да бъдат така направени, че агенцията да разполага със силен правен екип.

Велчев подчерта, че трябват гаранции, че когато постъпи материал от ДАНС в прокуратурата, той съдържа необходимия минимум, за да не се налага връщане.

Главният прокурор изтъкна, че очаква ДАНС да започне да се самосезира.

По-рано днес шефът на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов коментира, че това, което е направено с ДАНС до момента, е съзнателно парализиране на възможността да се търси отговорност от предишното управление, за да не могат да бъдат разкрити техните престъпления.

Починалият във Ветрен - шофьор с месец стаж

Младежът, който е починал след катастрофа във Ветрен тази нощ, е имал само около месец стаж като шофьор. Инцидентът е станал около 23.55 ч. на ул. "Българка" срещу сградата на кметството, където самостоятелно катастрофира лек автомобил "Форд Фиеста", с бургаска регистрация. Автомобилът е бил управляван от 18 год. И.Р. от същия квартал, с шофьорски стаж 40 дни.

От катастрофата тежко е пострадал водачът на автомобила - И.Р., който на път за болницата е починал в линейката. Ранен е неговия спътник, пътуващ на предната дясна седалка - Б.Д., 17 годишен от кв. "Ветрен". Той е получил контузия "съчетана травма глава, гърди, вътрешни органи и други", настанен в отделение "Реанимация" на МБАЛ - Бургас, с опасност за живота.

По първоначални данни причината за катастрофата е движение с несъобразена съобразно собствените си възможности скорост от страна на водачът, който излиза извън пътното платно и се блъска в крайпътно дърво.

16 катастрофи са станали в Бургас, има един убит

16 катастрофи са станали в Бургас през изминалото денонощие, съобщиха дежурните от КАТ- Бургас. При инцидентите има един убит и един ранен човек.

Дежурните от общината допълниха, че катастрофата е станала във Ветрен на кръстовището за Банево около полунощ. Лек автомобил катастрофира самостоятелно в дърво. При инцидента загива 18-годишно момче, а спътника му - на 16 години е откаран в бургаската реанимация с опасност за живота. При инцидента се е наложило и намесата на екип на Гражданска защите да разреже автомобила. Авария в токоподаването е оставило без ток района около Съдебна палата, казаха още от община Бургас.

Интер излъга Динамо в Киев с 2:1


Интер драматично победи Динамо Киев с 2:1 след драма в последните минути на срещата. Двубоят от група "Ф" на Шампионската лига може да се окаже особено решителен, тъй като италианците успяха да поведат в класирането на тази много завързана група. Все пак всички отбори в нея имат шансове за първото място и до последно ще има неяснота около първите 2 места, тъй като отборите са разделени в няколко точки.

Двубоят започна в добро темпо, а домакините се възползваха от началните минути на еуфория по трибуните. Големият Андрий Шевченко откри за домакините в 21-ата минута. Негов силен удар рикошира в Камбиасо и влетя в мрежата на безпомощния Сезар за 1:0. До края на това първо полувреме гостите натиснаха, но така и не успяха да стигнат до попадение.

Моуриньо направи две промени още на полувремето. Той вкара Мота и Балотели вместо слабите Киву и Камбиасо и това даде ефект. "Нерадзурите" натиснаха здраво украинците и създадоха много положения за гол. Пропуски направиха Балотели и Ето'о, който в 67-ата минута нацели и гредата.

Драмата остана за последните 10 минути. Първо в 86-ата минута Милито се възползва от подаване на Снейдер и успя да изравни, не без помощта на вратаря на домакините. Само три минути по-късно Снейдер реши всичко в двубоя с второ попадение, което прати Интер на върха в тази група.

Лион и Ливърпул поделиха по точка - 1:1

Лион и Ливърпул не се победиха и завършиха наравно 1:1 в мач от Група Е на Шампионската лига. Бабел изведе мърсисайдци напред в резултата в 83-ата минута, но в последните секунди на двубоя Лисандро вкара за 1:1. Благодарение на точката французите имат 10 точки и на практика си гарантираха място в следващата фаза на турнира. От своя страна пък Ливърпул почти загуби шансове за участие на 1/8-финал. Момчетата на Рафаел Бенитес се нуждаят от истинско чудо, за да прескочат групата.

Мачът на Стад "Жерлан" започна интересно, като в първия четвърт час вратарите Лорис и Рейна на два пъти се намесваха решително. Бостос и Гомис от състава на домакините опитаха удари от дистанция, които бяха парирани от Рейна. По-чистите положения се откриха пред англичаните, но Лорис демонстрира страхотен рефлекс и изби точни удари на Торес и Кайт. Вратарят на Лион продължи да прави чудеса и в 28-ата минута спаси нов сигурен гол във вратата си. Воронин бе изведен от дълбочина, но останал очи в очи с Лорис не успя да го преодолее.

След почивката двата отбора продължиха да играят на високи обороти. Домакините от Лион атакуваха по-опасно и в 59-ата минута бяха близо до откриване на резултата. Гомис бе изведен сам срещу Рейна, но вратарят на мърсисайдци излезе разчетено и с глава предотврати опасността. 10 минути по-късно и Ливърпул бе близо до гола. Лукаш бе изведен сам срещу Лорис, но младият вратар за пореден път се намеси феноменално и спаси чист гол във вратата си. Интересните моменти на терена продължиха и в 74-ата минута добър шанс се отвори и пред Лисандро Лопес. Нападателят се възползва от груба грешка на Киргиакос, но от 7-8 метра стреля право в тялото на Рейна.

В 83-ата минута, логично на случващото се на терена, Ливърпул откри резултата. Резервата Райън Бабел се разписа с мощен удар от повече от 20 метра и смъча трибуните на "Жерлан". И когато мачът вървеше към победа за Ливърпул, Лисандро възстанови статуквото с гол в последната минута. Нападателят се възползва от груба грешка в защитата на Ливърпул и с удар от 10 метра не сгреши - 1:1.

В другата среща от групата Фиорентина и Дебрецен направиха ново голово шоу. Италианците се наложиха с 5:2 на "Артемио Франки" и направиха важна крачка към 1/8-финалите в Лигата.